Kwas chlebowy*
1,5 kg
razowego chleba
80dkg cukru
2-3 dkg
drożdży
3 dkg
rodzynek
10 l wody
Chleb
ususzyć w piekarniku, aż do zarumienienia. Zalać wrzącą wodą i zostawić do
następnego dnia. Przecedzić dodać roztarte w cukrze drożdże, osłodzić resztą
cukru. Przykryć i pozostawić na dalsze 12 godzin. Następnie zlać do butelek
dodając po 3-4 rodzynki. Butelki szczelnie zamknąć. Pierwszej doby trzymać w
cieple, potem wynieść do chłodu. Najsmaczniejszy jest w czwartej dobie od
początku produkcji.
Smacznego:)) i na zdrowie!*Żaden izotonik, czy napój energetyczny mu nie dorówna hi,hi....
Takie przepisy są super, tylko jak to przechować - trzeba potem po 4 dniach trzymać w lodówce bo się może zepsuć?
OdpowiedzUsuńPrzypomina trochę domowe wino - drożdże z cukrem i rodzynki :) będzie miało procenty? :)
@ Tak najlepsze jest z lodówki:) ale długo nie postoi, bo szybko wypijesz;)śladowe ilości procentów chyba ma;)Trzeba wlewając do butelek nie nalewać do pełna, bo przy otwieraniu zachowuje się podobnie jak szampan;)dlatego odkręcamy powoli upuszczając "gaz"
OdpowiedzUsuń